Вихрушка

Постановъчен екип

от Йерун ван ден Берх

МЯСТО
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ
АНТРАКТ
ЦЕНА НА БИЛЕТИТЕ
Камерна зала „Методи Андонов“
1:15
Не
12 лв.

Участват

Actors: Please pick some actors!

Описание

Необходимо ли е да се оглеждаш в очите на човека до теб, за да разбереш кой си всъщност? Дали наистина си това, което другите виждат в теб? Трябва ли някой да те погледне, за да почувстваш, че живееш? Както е казал британският философ Джордж Бъркли, един обект наистина съществува, само ако някой е там, за да го види или усети – “Да бъдеш означава да бъдеш възприеман”.

Оказва се, че да си част от перфектното семейство изисква усилена работа, особено когато семейната идилия трябва да е убедителна не само за другите, но и за теб самия. Майка, баща, син и дъщеря се впускат в сложен танц по тънкия лед на истината и фикцията. В деня на своя 45-и рожден ден майката още вярва във вечната младост, бащата крие голяма тайна, а децата воюват за свободата сами да решават съдбата си. Семейното тържество се завихря – обезоръжаваща буря от мечти, спомени, любов, пропуснати възможности и комични ситуации. Промяната е точно под носа ни, обаче лесно отвикваме да се вглеждаме внимателно.

„Вихрушка“ е история за реалността и нейното отражение, пиеса за семейството като огледало на представите ни за това каква е нашата идентичност. За постигането на вътрешна свобода. За потребността наново да намериш дом и копнежа да принадлежиш. За нуждата рутината да бъде взривена на хиляди парченца. А когато това стане, се ражда един кратък миг, в който изграждането на „нов ред” е постижимо.

 

Александра Петрова

 

Йерун ван ден Берх е роден през 1966. Завършва режисура във Висшето училище по изкуствата в Амстердам. Още като студент пише театрални текстове, които поставя при първите си режисьорски опити. През 1993 основава със своя състудент, актьора и режисьор Ивар ван Юрк фондация „Оранжевият хотел“, за която написва 7 пиеси и където поставя активно до 2002. Работи в „Theater van het Oosten“ („Театър на Изтока“), „Амстeрдамска драматична компания“, „Hummelinck Stuurman“, „Amsterdamse Bos“, както и в други театрални формации и има над 30 постановки. Сред пиесите, които го привличат, адаптира и режисира са: „Дон Жуан се завръща от война“ на Фон Хорват, „Нора“ на Ибсен, „Чайка“ и „Иванов“ на Чехов, „Краят на играта“ на Бекет, „Завръщане у дома“ и „Рожден ден“ на Пинтър, „Мизантроп“ на Молиер.

От 1995 редовно изнася лекции по режисура в Амстердам и в Маастрихт.

Досега Йерун ван ден Берх има 23 пиеси, сред които: „Жената на Шопенхауер“, „Новото време“, „Моряци в автобуса“, „Полароид“, Караваджо“, „Нараняващо време“, „Шоу“, „Дракула“, „Интроспекция“.

Още за първата си пиеса „Бош Интернешънъл“ получава „Насърчителната награда за театър на Община Амстердам“ през 1993.

През 2003 „Вихрушка“ е отличена с „Наградата за драматургия на Езиковия съюз“ (съюз между Холандия и Белгия за защита и покровителство на нидерландкия език). Пиесата е преведена на немски, френски и английски език.

Номинация за Творческата награда за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“, 2018

https://youtu.be/5TXQ3ylkPy8