За театъра

Сатиричният театър „Алеко Константинов“ е уникален културен феномен със значително влияние и специално място в театралния живот на страната.

Основан през 1956 година, той е сред най-популярните, обичани и свободомислещи театри в София. Тук зрителят винаги се чувства желан и близък събеседник, приятел. Хуморът – силата на този театър – сближава хората, кара ги да се чувстват като общност, която чрез изкуството намира сили да преодолее трудностите на битието.

Като единствен жанров театър в България, той е ценно естетическо богатство. Свързан е с дейността на знаменити актьори, драматурзи, режисьори, музиканти, художници. Български интелектуалци от най-висока класа са формирали естетическите му критерии. Създават уникалния му портрет и са го превърнали в любимец на публиката. Наред с българските таланти тук са създавали спектакли и режисьори от Русия, Румъния, Чехия, Сърбия, Франция.

Именно в Сатирата са работили едни от най-големите български звезди на театъра и киното: Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Константин Коцев, Катя Паскалева, Невена Коканова, Хиндо Касимов, Димитър Манчев, Васил Попов, Вели Чаушев, Светослав Пеев, Христо Гърбов и много други. Днес престижното име на Сатирата успешно се защитава от нова генерация театрални таланти.

Театърът разполага с три сцени. Към две от тях – голяма зала „Щастливеца“ и камерна зала „Методи Андонов“ – е осигурена достъпна среда за хора с увреждания. Във фоайетата му често се организират изложби.

Сатиричният театър е бил номиниран 32 пъти в различни категории за най-престижната българска театрална награда „Аскеер”. 13 пъти е печелил приза. Многобройни са и другите национални и международни отличия. Театърът многократно е селекциониран за всички наши театрални фестивали. Има и значителен брой прояви в чужбина.
Ние вграждаме таланта и усилията си в хумора, сатирата и смеха. Затова нашата вярна през годините публика ни отвръща с любов.

„Обичам този театър заради неговата ярка съвременност, днешен рефлекс, чувствителност и ритъм, заради „хитрите” и ярки форми на сценична изразност, на пряко общуване със зрителите – наистина дяволски динамичен театър.”

проф. Любомир Тенев

Спектаклите на Сатиричен театър "Алеко Константинов" се препоръчват за деца над 12 години.

Политика на театъра

ОБЩИ УСЛОВИЯ за покупка на билети от Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Билетопритежателят е длъжен да провери данните, изписани върху билета, преди напускане на билетна каса.

В случай на повреда, унищожаване, загуба, кражба или невъзможност на билетопритежателя да присъства на спектакъла, билетът не подлежи на компенсация или преиздаване.

В случай на отменяне на представление от собствената продукция на театъра, същият се задължава да предостави една от следните възможности за срок от две седмици след датата на отмененото представление:

  1. Възстановяване на пълната сума срещу връщане на билети с ненарушена цялост.
  2. Заверка на закупените билети за следващо представяне на същия спектакъл.
  3. Заверка на закупените билети за друг спектакъл от собствената продукция на театъра, на същата стойност.

Партньори