Речта на селския крал

Постановъчен екип

от Румен Леонидов

МЯСТО
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ
АНТРАКТ
ЦЕНА НА БИЛЕТИТЕ
Камерна зала „Методи Андонов“
-
Не
-

Участват

Actors: Please pick some actors!

Описание

Един малък селски крал, избран за кмет в родното си село, се изправя срещу житейските порядки в големия свят, в големия град, срещу безобразията на криворазбранатата ни глобална цивилизация. Монологът на Малкия Мавруд, както е известен сред местните люде, е трагикомична изповед, в която се оглеждат учудването, възмущението и болката на повечето будни българи, несъгласни с наложения им пластмасов модел на живеене, дишане, хранене и правене на любов.

В своята реч най-малкият управленец в държавата прави следните обобщения: „Тук на село, философският въпрос, кое е първо, яйцето или кокошлето, вече се реши от самосебе си. Ние, българските селяни, казваме на света: яйцето се ражда от яйцето, защото вече истински кокошки няма. Стига с тия спа центрове и молове, стига с тия нови хотели, те не хранят народа, яйцата са майката на храната. На село от всяко яйце се пръква по едно пиле. От вашите крайморски заведения се раждат само гангстери, сутеньори и проститутки, станахме нация от бармани, салонни управители и камериерки, от масажистки, сервитьорки, продавачки и таксиджии... Само селяните ще оправят тази държава! Не който пее, а само, който работи, зло не мисли. Затова вечерните новини трябва да започват с бъдещето на българската кокошка. Защо вие, от телевизорите, се занимавате с всичко друго, но не и с онези, които хранят държавата? Кокошката, неуважаеми господа, трябва да е не само на челно място в ценралните новини, но тя трябва да заеме и водещо мястото в герба ни. Други народи може да си турят по гербовете всякакви орли и орлици, лъвове и лъвици, защото на империите това им прилага, но на нас не ни отива нито лешояд, нито сокол пиле, нито един, нито два лъва. Че и изправен на задните са крака. Само кокошката е достойна за нашия герб! Защото сме домошарен народ, защото сме народ от домашни животни. Ние сме народ, по-скоро любопитен като кокошка, отколкото цар на народите. Няма цар, който да изтърпи 500 години робство. Защо тогава на герба ни да стои този лъв? Кога България е била в Африка? Кога по тия географски ширини са бродили разгонени лъвици? А? Мълчите, защото не знаете отговора. А не знаете отговора, защото отговор няма. Отговарям ви аз: от Левски ни останало само едното име на левчето, на което утре ще му викаме юро.“

"Речта на един селски крал" в Сатиричния" - репортаж на БНТ

"Бившият кмет на Катунци ще се гледа в Сатирата в „Речта на един селски кмет” - интервю на Румен Леонидов за "Дарик радио"

Румен Леонидов пред "РеАктивно", "Дарик радио"

Румен Леонидов: Подмяната на ценности е основният ни проблем днес, телевизия "Европа"

"Селски крал държи реч в Сатирата" - в. "Земя"

"Мъдростите на един селски крал и ДДС-то на усмивката " - интервюта на Рада Стойкова с Елин Рахнев и Диян Мачев за БНР