Фотоизложба „Константин Коцев на театралната сцена“

18 април - 2 май, градинката на „Кристал“

С фотоизложбата „Константин Коцев на театралната сцена“ си спомняме за един изключителен талант и неговите театрални превъплъщения. Събитието е в рамките на рубриката "Master of Memory" на филмовия фестивал "Master of Art".

Популярният български актьор Константин Коцев е роден на 4-ти юни 1926 г. в Истанбул, Турция. Завършва “Право” в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1950 г. и “Актьорско майсторство” във ВИТИЗ в класа на проф. Кръстьо Мирски през 1957 г. Междувременно е и шампион на България с отбора по баскетбол на ЦДНА.
Актьорската му кариера включва над 80 роли в киното. Сред най-успешните филми с негово участие са: “На малкия остров”, “Случаят Пенлеве”, “Топло”, “Гола съвест”, “Шведски крале”, “Време разделно”, “Нощните бдения на поп Вечерко”, “Равновесие” и много други.

Сред най-ярките сценични изпълнения на актьора са моноспектакълът „Дневникът на един луд“ от Гогол, режисиран от Константин Коцев, Жевакин от „Женитба“, Крутицки от „И най-мъдрият си е малко прост“ от Островски, Тартюф от едноименната комедия на Молиер. Играл е в пиесите на Йордан Радичков – „Януари“ и „Суматоха“, както и в пиесата „Старчето и стрелата“, поставена от Методи Андонов. Други върхови постижения са изпълненията му в “Семейство Тот”, “Поставянето на Хамлет в село Долно Туткаво”, “Най-късно до шест”.

Последната му роля е на сцената на Tеатър 199 в пиесата “Слънчевите момчета” от Нийл Саймън, на която Константин Коцев е и режисьор. Участвал е в над 100 театрални постановки, основна част от които в Сатиричен театър “Алеко Константинов”, София. Изложбата представя фотографии от най-значимите му театрални роли на тази сцена.