Телевизионна мрежа

Постановъчен екип

сценична адаптация Лий Хол по филмовия сценарий на Пади Чайевски

МЯСТО
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ
АНТРАКТ
ЦЕНА НА БИЛЕТИТЕ
-
1:40
Не
18, 25, 30 лв.

Участват

Actors: Please pick some actors!

Описание

Да създадем театрален спектакъл по филма "Телевизионна мрежа", отличен с четири "Оскар"-а и сценарий, включен в десетте най-добри в историята на киното, за нас е голямо предизвикателство. Трябва не само да "преведем" филмовата специфика на сценичен език, а главно да пренесем посланията на автора до съвременния зрител.

Преди много години гледах филма "Телевизионна мрежа" и го възприех като сатиричен футуристичен кошмар. Днес текстът звучи като документална реалност. Историята съдържа определени паралели познати на днешния зрител. Анализът на Пади Чайефски на телевизията от 70-те години на ХХ в., може напълно да се покрие с днешния Интернет. Днес телевизорът-смартфон е в ръцете ни и ние гълтаме не само информация, а и фалшиви новини, таблоидна журналистика, компромати, „алтернативни факти”, и риалити шоута... Текстът не е единствено сатира за алчни печалбари и лицемерни кариеристи, а пиеса за това как съзнанието ни може да се манипулира чрез властта на медиите.

Известната фраза на героя: "Аз съм бесен и не мога да търпя повече!" и днес може да е рефрен на недоволните граждани по социалните медии. Но Чайефски  акцентира на опасността този гняв да бъде прихванат, преопакован и накрая неутрализиран от властта чрез демагогия и популизъм. В този смисъл "Телевизионна мрежа" е не просто атака срещу телевизията, а пророческа метафора на днешния свят.

Иска ми се да вярвам, че бъдещите зрители на нашия спектакъл не са равнодушни, самодоволни и изолирани, че те ще усетят и тревогата скрита в тази сатира. А мястото на сатирата е в Сатиричния театър.

Андрей Аврамов

партьор на проекта - TVN-Bulgaria