Рейс

Постановъчен екип

от Станислав Стратиев

МЯСТО
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ
АНТРАКТ
ЦЕНА НА БИЛЕТИТЕ
-
1:25
Не
8, 10, 12, 16 лв.

Участват

Actors: Please pick some actors!

Описание

"Рейс" ни изправя пред горчиви въпроси:

Защо пиеса, написана като езоповска критика към живота ни в тоталитарното общество е така актуална и днес?!

Защо мислим и действаме в мрачните и нечовешки клишета на тоталитаризма?

Защо тоталитаризмът е в самите нас?

Защо е така жестоко втъкан в народопсихологията ни и непрекъснато и успешно се самовъзпроизвежда като срамна национална болест?

Това са днес важните теми в стресиращия фарс на Стратиев „Рейс”. За мен това е трилър, заплетен в мрачните парадокси на морално деформираното ни общество. Щом и днес пътуваме по извратения рейс на изпуснатия от контрол национален автобус. Този фатално съвременен фарс е сред най-тъжните сатирични прозрения на Станислав. „Пожелавам на всички приятно пътуване!”

Здравко Митков

Стратиев ясно виждаше как сме потънали в мизерията на своята безсмисленост, клети Андрешковци – очевидно единствената порода, която се размножава добре по нашите земи… Саркастичен или ироничен, дори жесток в съжденията си, той винаги оставаше милосърден към своя малък човек, чиито заблуди и страдания познаваше до болка и в тази болка топеше перото си. Беше го яд всеки път, когато се връщаше от чужбина. Казваше, че го изживява като седмична карантина, но се връщаше. Връщаше се, защото не можеше без нашето самонадсмиване, без тъжната чаровност на нашите невероятности и абсурди... Станко го болеше за човека, който храбро обитава необитаемите си селения, затънал в немотия и страх, в лениви илюзии, алкохолни проекти и идиотски хрумвания – обречен на абсурдното си битие.

Казано е, че човечеството, смеейки се, се прощава с миналото си. Защото вече толкова години се смеем от сърце над ситуациите и персонажите на Стратиев, но все не успяваме да кажем „сбогом” на описаното от него.

Никола Вандов

Спектакълът беше селекциониран и представен на
  • ХХV Международен фестивал ДРУМЕВИ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ в Шумен (11 - 16 май 2016),
  • ХХIV Международен театрален фестивал "Варненско лято" във Варна (1 - 11 юни 2016),
  • III Международен фестивал на комедията "Гола месечина" в Скопие, Македония (20 - 30 юни 2016).
Спектакълът спечели голямата награда за най-добро представление на III Международен фестивал на комедията "Гола месечина" в Скопие, Македония.

 


 

Reis_poster_A4