Моят славен живот с баба - гост

Постановъчен екип

СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ 2024
представя
2 юни 19:30 ч. Сатиричен театър „Алеко Константинов“
Център за съвременни изкуства „Трафо“ – Унгария
Ласло Гьондьор & Ева Катона
МОЯТ СЛАВЕН ЖИВОТ С БАБА
Режисура, текст, концепция: Ласло Гьондьор
Сърежисьор, текст, концепция: Корнел Лабода
Аудио и видео монтаж, концепция: Александра Ланг
Звуков дизайн: Марк Барта
Мастеринг: Бенце Шомошкьови & Бенце Ковач-Вайда
Драматург, текст, концепция: Жофи Боди
Сценография и костюми: Габриела Чома
Партньор продукция: SzínMűHely Foundation
Продуцент: Magnum Production
Копродуцент: Център за съвременни изкуства „Трафо“
С участието на: Ласло Гьондьор и Ева Катона

Времетраене: 75 мин.
Това необичайно документално представление е създадено в продължение на един месец, в разгара на една от вълните на ковид пандемията в Будапеща. Трийсет и пет годишният режисьор и актьор Ласло Гьондьор преминава през криза на идентичността и решава да се премести при деветдесет и седем годишната си баба, като документира времето, прекарано заедно. Ева Катона оцелява по време на Холокоста и се радва на възхищението и любовта на своето семейството и приятели, които я превръщат в своеобразен идеал. При извънредните обстоятелства на пандемията бабата и внукът се опитват взаимно да разберат болката и травмата на другия и да празнуват дълбоката любов един към друг.
През дните, в които са заедно, апартаментът на Ева постепенно се превръща в сцена, на която се провежда някакво тържество: „Деликатеси и хубаво шампанско се появяват сякаш от нищото, скъпи бижута изникват тук и там, отдалеч се чува песента на тайнствен мъж, икона на Дева Мария свети на етажерката до портрет на Ленин, навън летят гарвани, пада първият сняг и по някаква причина сме с маски на лицата". Постановката е трогателен лиричен дует на човешки същества: Ласло присъства физически на сцената, а ние опознаваме Ева чрез аудио и видео записи. Всяко представление е момент, в който те могат отново да бъдат заедно.
Ласло Гьондьор е режисьор, драматург, театрален и филмов актьор. Завършва приложна икономика в Будапеща, а след това учи актьорско майсторство, танц и режисура в САЩ, Индонезия и Унгария. От 2014 г. до сега е изиграл десетки роли в театъра. Първият му театрален спектакъл, неодадаистката опера „BajuSS“, е номиниран за наградата на Асоциацията на унгарските театрални критици за 2018 г. за най-добър музикално-развлекателен спектакъл. През 2020 г. печели наградата Staféta - програма за подкрепа на изгряващи унгарски театрални артисти. Особено се интересува от разширяване на концепцията за моноспектакъла по иновативен, саморефлексивен начин и от смесване на траш естетиката с конвенционалните представи за красота.
Награда Szemle Plusz 2023 за най-добро независимо театрално представление
Награда Péter Halász 2022 за най-добро иновативно театрално представление в Унгария
Награда на публиката Staféta за най-добро независимо театрално представление в Унгария за 2019–2022 г.
Номинация от Гилдията на унгарските театрални критици за най-добро независимо представление 2022

На унгарски език със субтитри на български и английски.
Продукцията се представя с подкрепата на Унгарския културен институт в София.
Събитието е част от програмата на платформа СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ, част от Културния календар на Столична община за 2024 г.

Фотограф: Gergely Ofner

МЯСТО
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ
АНТРАКТ
ЦЕНА НА БИЛЕТИТЕ
Камерна зала "Методи Андонов"
75"
Не
20 лв., 25 лв.

Билети

Loading...

Loading...