Илиада

Постановъчен екип

по Омир

МЯСТО
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ
АНТРАКТ
ЦЕНА НА БИЛЕТИТЕ
-
3:00
Не
8, 10, 12, 14 лв.

Участват

Actors: Please pick some actors!

Описание

„Илиада“ е великолепна новаторска постановка, вдъхновена едновременно от класиката и от европейския театрален авангард, със скрити препратки към съвременната история“ (Маргарета Сьоренсон, Председател на Международната асоциация за театралните критици).

Така критиката описва тази впечатляваща сценична адаптация на Омировия епос, залегнал в основите на европейската култура и цивилизация. Тя започва като музикален концерт, в който изпълнителите във въздействащия оригинален ритъм на Омировия стих – хекзаметър, предават разказа на „Илиада“ и разкриват нейните три свята – на гърците, на троянците и на боговете. Във втората част всичко се преобръща и сцената сякаш се превръща в терен на жестоката касапница на Троянската война – тя става образ на всички битки по света, а всички жертви се превръщат в универсален символ на изкуплението. В своята постановка режисьорът Йерней Лоренци събира едни от най-добрите актьори на словенската сцена. Представлението е отличено с Голямата награда за режисура и с Награда на публиката на Международния театрален фестивал БИТЕФ 2015 в Белград.

Йерней Лоренци е познат на българската публика със спектаклите „Буря“ по А. Островски и „Бесният локомотив“ по Ст. Виткевич-Виткаци, гостували на платформата Световен театър в София и на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Той е от водещите театрални режисьори на Словения и преподавател в Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна. За своята работа Лоренци получава многобройни отличия като наградата за най-добра режисура от най-големия театрален фестивал в Словения – „Borštnikovo srečanje” в Марибор (за постановките „Епосът за Гилгамеш”, 2005; „Орестия”, 2009; „Буря”, 2012), три Гранд При за най-добро представление („Пречистени”, 2001; „Буря”, 2012; „Бесният локомотив”, 2013) и др.

 

Със субтитри на български и английски език.

"Илиада" по Омир, реж. Йерней Лоренци

Гледайте и другите представления на СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ

VIAFEST_logo_Theatre_Sofia_BG