Дневникът на един луд

Постановъчен екип

от Николай В. Гогол

МЯСТО
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ
АНТРАКТ
ЦЕНА НА БИЛЕТИТЕ
-
1:30
Не
8, 10, 12, 14 лв.

Участват

Actors: Please pick some actors!

Описание

Виртуозен моноспектакъл с режисьор Виктор Бодо, носител на Европейската театрална награда „Нови театрални реалности“ 2016.

Театралните превъплъщения на необичайната повест „Дневникът на един луд“ от Н. В. Гогол изискват виртуозни актьори. Този път под кожата на чиновника Попришчин, който постепенно загубва разсъдък, навлиза Тамаш Керестеш. Не за първи път той има водеща роля в представление на един от най-ярките режисьори на съвременния унгарски театър – Виктор Бодо. Неговото постановка по „Процесът“ на Кафка през 2005 г. му донася първия голям международен успех, благодарение и на оригиналната игра на Керестеш. В „Дневникът на един луд“ актьорът е и художник на сценографията. В нея се долавят влияния от стила на Ван Гог с характерната за него деформираща пространството перспектива. Тя отразява изкривеното съзнание и загубата на връзка с реалността на героя, подсилени и от необикновената звукова среда, която актьорът създава на живо. Ние ли сме луди или светът около нас съвсем е полудял? Колкото и странен, този въпрос, повдигнат от Гогол през далечната 1834 г., изглежда днес все по-актуален.

Виктор Бодо е от новата вълна театрални режисьори в Унгария. Той завършва актьорство и режисура, след което три години играе в новаторската театрална компания на Арпад Шилинг „Кретакор“. Пробивът му като режисьор е с адаптацията на „Процесът“ от Кафка  (2005) за театър „Катона Йожеф“ в Будапеща, която му носи редица национални и международни награди. От 2006 г.  Бодо поставя редовно в Театър Грац в Австрия, където затвърждава значимото си място на европейската сцена. Постановката му  „Алиса“ (2009) по Луис Карол печели водещата австрийска театрална награда „Нестрой“. През 2008 г. Бодо основава в Будапеща собствена компания „Sputnik Shipping“. Съвместната й продукция с театъра в Грац „Часът, в който не знаехме нищо един за друг“ (2009) от Петер Хандке е избрана сред десетте забележителни продукции от немскоезичната сцена на фестивала „Theatertreffen” 2010 в Берлин, като печели и наградата „Златна маска“ за най-добра чуждестранна продукция на фестивала в Москва.

Днес Виктор Бодо работи успешно като театрален и филмов режисьор между Унгария, Австрия и Германия. През 2016 г. става носител на Европейската театрална награда „Нови театрални реалности“.

 На унгарски език със субтитри на български и английски.

 

 

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Унгарския културен институт към Посолството на Унгария в София. То е в рамките на Платформа „Световен театър в София“, част от Културния календар на столична община за 2017.

Гледайте и другите представления на  VIAFEST_logo_Theatre_Sofia_BG