Братята

Постановъчен екип

от Стефан Прохоров

МЯСТО
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ
АНТРАКТ
ЦЕНА НА БИЛЕТИТЕ
Камерна зала „Методи Андонов“
1:15
Не
12 лв.

Участват

Actors: Please pick some actors!

Описание

„Когато положението е най-безнадеждно, тогава влиза Смъртта. Буквално, в нашия случай. Избрах комедията на Стефан Прохоров „Братята”, защото тя проповядва една прекрасна максима: „Светът е чудесен!”. С много чувство за хумор разглеждаме човешкия стремеж да предвиди и подреди бъдещето си – задача непосилна за хората, задача, превърнала се в любимия виц на Бог. А светът можеше да е много по-красив, ако само се опитвахме да го изживеем без предварителни планове, без предразсъдъци и… с малко повече музика. А ако смъртта е просто другото име на живота? Дали сънуваме, че живеем или живеем само на сън? Дали не пропиляваме живота си в планове е подготовки как да го изживеем?”

Димитър Стефанов

„Братята, това е“ или просто „Братята“, е втората ми пиеса. Беше написана през лятото на 2012 г. и оттогава животът й винаги е бил на косъм от сцената. В годината на написването си беше наградена на балкански конкурс и трябваше да бъде представена в Лондон – организацията, обаче, май фалира. Театри казваха „да“, а после „не“. Дори преди години апокрифно беше стигнала до студенти от НАТФИЗ, които репетираха откъс от нея, но не стигнали до изпит.

Иначе всичко изглеждаше наред – имаше представяне на „Панаир на младите“ 2013, донесе ми номинация за наградата „Стоян Камбарев“... Стискам палци на екипа успешно да изкарат този текст от чекмеджето.”

Стефан Прохоров

Стефан Прохоров е драматург и театрален режисьор. През 2016 г. завършва специалност „Режисура за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ с ръководител проф. Снежина Танковска. Пиесата му „Правилата на играта“ е наградена на конкурса „Млада драма – млад театър“ към фестивала „Панаир на младите“ 2011 и през 2012 г. е включена в репертоара на Младежки театър „Николай Бинев“. Пиесата му „Братята, това е“ („Братята”) му носи номинация за наградата „Стоян Камбарев“ и с нея участва на международния фестивал за съвременна европейска драматургия „Interplayпрез 2012 г. През 2016 г. реализира и пиесата си „Кръгът“ в Общински театър „Любомир Кабакчиев“, а през януари 2017 г. поставя и следващата си пиеса „Сервантес, Шекспир и Антон“ в съавторство с Мартина Новакова, копродукция на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ и Институт „Сервантес”.

Паралелно с обучението си, Стефан Прохоров реализира независими театрални проекти като режисьор. На 25.10.2016 г. се състои премиерата на дипломния му спектакъл „Нищото, Дивата мравка, Адам и Ева“ от Малина Пшешлуга в ДКТ Стара Загора. През април 2017 г. в съавторство с хореографа Стефани Ханджийска и композитора Георги Атанасов – Minstrel реализира и one on one пърформанса „Опаковки“ в Галерия „Zelena”, София. Стефан Прохоров участва в различни международни ателиета и театрални проекти като изпълнител, режисьор и асистент-режисьор, работи с трупите „Terre Moto” (Испания), „Mundo Razoavel” (Португалия), „Non-Private Theatre” (Унгария), „Carte Blanche” (Дания). В Академичната 2016/2017 г. е гост-преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

 

https://www.youtube.com/watch?v=DyDJ5qlPZV0