Балдахинът

Постановъчен екип

от Сидони - Габриел Колет

МЯСТО
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ
АНТРАКТ
ЦЕНА НА БИЛЕТИТЕ
Камерна зала „Методи Андонов“
-
Не
-

Участват

Actors: Please pick some actors!

Описание

Кои са ключовите моменти в живота на една семейна двойка? Първата брачна нощ, раждането на първото бебе, първата изневяра, първото осъзнаване, че децата вече са големи, първите съмнения какво са ни отнели годините заедно…

Под балдахина на спалнята си Тя и Той преминават през различните етапи на брака, концентрирайки ги в ярки като фойерверк сцени. В комедията на Сидони – Габриел Колет типично френската словесна изтънченост се преплита с финото чувство за хумор, за да извлекат есенцията от един 35 годишен семеен живот.

Сидони - Габриел Колет (1873 - 1954) е едно от най-големите явления във френската литература от първата половина на ХХ век.

Писател, драматург, актриса, скандална в личния си живот, брилянтна в творчеството си, тя е титулувана „Кралица на френската словесност”. За нея Кокто казва: „Без да принадлежи към която и да била литературна школа, бягайки от тях, както бягат децата от училище, Колет успя да натрие носа на всички школи.”

Творчеството на Колет поразява с многообразието си – изящни новели-миниатюри, психологически романи, философска проза в дневници, поетически портрети, книги с пътешествия, киносценарии, критически статии, пиеси, либрета. За 54 години творческа дейност Колет написва 50 книги с художествена проза и 4 тома статии, посветени на театъра.

Колет е наградена с ордена на Почетния легион, избрана е за член на Кралската академия в Белгия.

През 40-те и 50-те години редица нейни произведения се драматизират и поставят в театъра, екранизират се в киното.

През 1945 г. Колет става първата жена член на Академията „Гонкур”, а след четири години и неин председател.

Тайни от брачното ложе

Съпрузи опъват балдахин в Сатирата

"Хумор и страсти под балдахина", в. "Дума"

Залага ли капани семейният живот?

"Сатирата вдига завесата на съпружеския живот" - Лиляна Караджова, в. "Новинар"

"Той и Тя зад завесите на балдахина" от Славина