Мартин Христов с номинация за наградата BAFTA

Българско участие в номиран филм за наградите BAFTA
Е, да, приликата с действителни български актьори не е случайна! Ако отворите официалния сайт на наградите BAFTA и номинациите за тази година в категория НАЙ-ДОБЪР КЪСОМЕТРАЖЕН филм, ще разпознаете лицето на актьора Мартин Христов.

Именно той е в главната роля в британския късометражен филм “Three Meetings of the Extraordinary Committee”. Интересно е, че е чужда продукция с изцяло български актьорски състав и сниман в България. Режисьорите, по-известни като тандемът Jones, са британски актьори. От българска страна продуценти са b2y.

Основната тема на филма е Brexit. В лентата участват още актьорите Стефан Къшев, Васил Драганов, Николай Брънзалов и др.

Мартин Христов, който е в главната роля, е щатен артист в трупата на Сатиричния театър и основател на независимото сдружение MultiCult Art. Той сподели, че е разбрал за кастинга от агенция, след което се е явил и е спечелил ролята. Снимките са преминали страхотно, българските продуценти са се отнесли изключително добре и професионално, а постановката е била точно както си е представял, че е в Холивуд. Филмът е заснет в Община Перник.

Премиерата на “Three Meetings of the Extraordinary Committee” е била на фестивала в Клермон-Феран, Франция през юли 2021. Продукцията вече е печелила няколко награди от международни форуми в Русия, Сан Хосе и др.

Припомняме на читателите, че през 2014-та българският късометражен филм “Чест” на реж. Павел Веснаков спечели за първи път в историята на българското кино голямата награда от най-престижния фестивал за късометражно кино в света

Повече за номинацията на “Three Meetings of the Extraordinary Committee”: https://www.bafta.org/film/awards/2022-nominations-winners#british-short-film-