Правила при посещение на театрално представление

Етикет на зрителя
Посещението на театрално представление винаги е било специално преживяване, малък празник за всеки един от нас. За да се насладим истински на постановката и да се потопим в приказния свят на сцената, добре е да си припомним някои важни неща:

Подготовката
“Какво ще облека?” и “Да не закъснеем?” са въпросите, които със сигурност си задаваме в деня на посещение. За да бъде преживяването истински пълноценно, небрежно-елегантният външен вид ще ни помогне да се почувстваме различно и в същото време много комфортно. Тръгването по-рано е гаранция, че ще спестим нерви, независимо дали се придвижваме с градски транспорт или с нашия личен автомобил. За Ваше удобство сменихме началния час на започване на представлението и той е 19:30 ч.

Преди представлението
Вече сте пристигнали. Успели сте да избегнете задръстванията и предвидливо сте дошли 10 минути по-рано. “Толкова по-добре!” – казва вашият партньор и търси запалката, за да запали цигара. Ние сме против този навик, но заклетите пушачи преди представление и по време на почивката спокойно могат да се възползват от своя навик. При нас е топло, няма да настинете, така че не взимайте най-топлите си дрехи за планина. И въобще – не идвайте с дрехи за планина. Можете да оставите връхната си дреха на гардероб и във всеки един момент при необходимост – да влезете отново в нея. Идването в театъра не е само представление, а преживяване.

В салона
Всички препятствия преди да дойдете в театъра вече са минало. Дошли сте навреме, оставили сте палтото си и сте заели креслото си за тази вечер. Но вие не можете да предположите или да знаете, че зад завесата актьорите са в огромно напрежение и тръпнат преди отварянето на завесата.

От вашето поведение в залата до голяма степен зависи доброто представяне, концентрацията на актьорите. Така че по-добре хапнете преди представление (или по време на антракта), отколкото да опитвате новия чипс по време на спектакъл. Ако в киносалона яденето на пуканки е вид ритуал, то при нас е признак на лош вкус и неуважение към актьорите. Но вода – можете да пиете на воля. Стига да не вдигате често публиката до вас …

Телефони, фотоапарати, дронове и други
Да, техниката не е това, което беше. И ако на сцената има стационарен телефон и той звънне – не се учудвайте, ако вашият 12-годишен наследник след представление попита: “Мамо, мамо, а какво беше това с шайбата, което звъня на сцената?”

Ние много обичаме техниката и тя е добър помощник в нашата работа, но за два часа спокойно можем да се отървем от собствената си пристрастеност към светещия екран.

P.S. Провеждането на телефонни разговори и снимане по време на представление е забранено.*

Нашите деца
Когато пораснат, започнат да мислят самостоятелно и създават собствени навици – добре би било да ги доведете на театър преди това. Всеки първи път е труден, но няма да съжалявате. Убедени сме, че следващия път ще си купят билети и ще дойдат отново. Този път сами. За по-малките им братя и сестри – нека пораснат и когато навършат 12 години, да заповядат на всеки един наш спектакъл.

И докато растат, нашата молба е да развивате тяхната фантазия, да създавате очакване и да им разказвате истории за магията, наречено театър.

Благодаря за вниманието и приятно гледане!