Щедростта на Тавита


Гостува Компания „Трублейн“/ Ян Фабър – Белгия
Концепция, хореография и режисура Ян Фабър
Музика Даг Телдман
Сценография Ян Фабър
Костюми Ян Фабър, Кашя Милчзарек
Осветление Уот Янсенс
Участва Матео Седда
Копродуценти FAB-Международен фестивал за изкуства в Бордо (Франция), Театър „Тандем Ара Дуе“ (Франция), Международен фестивал за съвременен танц „Импулстанц“ (Австрия)
Спектакълът е част от програмата на СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ 2019
Начален час 00:00
Място Голяма сцена
Продължителност 1:00
Антракт Не
Цена на билетите 12, 15, 18, 25 лв.

Описание

„АЗ ШИЯ ЗА ВАС. ОТ СЪРЦЕ, ДАВАМ ГО НА ВАС.“

Човек с позлатени устни танцува на сцената сред своеобразна инсталация от множество висящи цветни нишки. Той изглежда като ловък фокусник, като истински маг, който иска да удиви публиката. От върха на нишките се спускат големи игли за шиене и оттук започва една история. Нейна отправна точка е библейският разказ за Тавита. Тя била известна със своята щедрост и шиела дрехи за бедните. Умира от неизвестна болест, но апостол Петър я възкресява. Ян Фабър подтиква италианския танцьор Матео Седда да навлезе в ролята на Тавита и чрез ритуала на танца да достигне до по-интензивно състояние на съществуване, което да напомни за възкръсналата. През този страничен в Библията образ, артистите изследват отдаващия се на сцената танцьор като вибриращо, екстатично тяло.

„Щедростта на Тавита“ е част от поредица сола, които световноизвестният мултидисциплинарен артист Ян Фабър създава за отделни изпълнители. Той ги нарича  „войни на красотата“ и в тези спектакли почита някакво тяхно изключително качество. За него Матео Седда носи необуздана енергия и физическа интелигентност, които с неустоима харизма и ловкост въвеждат зрителите във въображаемия му свят.

През последните 30 години Ян Фабър се утвърждава като един от най-значимите артисти на съвремието. Той работи в сферата на театъра, танца, визуалните изкуства и пърформанса, като всяка негова творба разширява границите на изкуството. „Щедростта на Тавита“ е първият сценичен спектакъл на Ян Фабър и неговата компания „Трублейн“, гостуващ на българска сцена.

Световен театър в София е част от Календара на културните събития на Столична община.

Comments are closed here.