Тя и той

от Жан-Пиер Мартинез
Превод и постановка Владимир Петков
Сценография Боряна Семерджиева
Музика Михаил Шишков-син
Фотограф Елена Спасова
Участват Добрина Гецова, Силвия Лулчева, Маргарита Хлебарова, Теодор Елмазов, Константин Икономов, Кирил Бояджиев
Гледайте на:
Начален час 19:30
Място Камерна зала "Методи Андонов"
Продължителност 1:15
Антракт Не
Цена на билетите 22 лв.

Описание


„Тя и Той“ от френския драматург Жан-Пиер Мартинез е поредица от сцени между мъжа и жената, семейни или не, познати или непознати. Сцените са независими, сюжетно несвързани една с друга, но обединени от една обща тема – как бихме могли да запазим нашите нормални човешки взаимоотношения в тези, често пъти непреодолимо трудни времена. Когато почти всичко е подложено на разрушение, как и чрез какво бихме могли да съхраним жива онази искрица, дадена ни от Бога, която наричаме любов. Как чрез умението ни да слушаме и стремежа да разберем другия, преодолявайки собственото си его, можем да установим един нормален човешки диалог, който да ни спаси от десоциализация и самота. Случващото се в сцените е написано и поднесено с фин, интелигентен хумор, без да се трансформира в елементарния “леглови” формат, който често обилно ни залива от всички медийни формат. Актьорските превъплъщения са ярки, запомнящи се, изненадващи ни с лекотата, с която разкриват проблеми, чиито дълбочини не сме и предполагали. А и никога не е излишно да погледнем на собствените си дефекти с доза самоирония.

Владимир Петков

 

Жан-Пиер Мартинез е роден през 1955 в Овер-на-Оаз (Франция). Има дипломи по испанска и английска литература, по лингвистика и по икономика.

На сцената се появява най-напред като барабанист в различни рок-групи, а след това работи като консултант в няколко рекламни агенции. Негови са много от сериите на едни от най-успешните френски ТВ сериали като „Адвокати и съдружници“, „Спешна помощ“, „Живота пред нас“ и др.

Има над десет научни публикации по семиотика.

Автор е на 83 пиеси, което го прави един от най-играните съвременни автори във Франция. Много от неговите текстове са преведени на испански, португалски, английски, руски, български, дори персийски.

Преподавател е по сценарно писане в Европейската консерватория по аудиовизуална сценаристика в Париж.

Той е основател и продуцент на театралната компания „Свободен театър“ (Compagnie Libre Theatre), със седалище Авиньон. „Свободен театър“ защитава популярния стил в благородния смисъл на този термин – забавен, но не лесен; дързък, но без вулгарност; ангажиран, етичен, но не моралистичен и най-вече непедагогичен.

Пиесата “ТЯ И ТОЙ” е поставена два пъти в Париж (2006 и 2010), Испания, Уругвай, САЩ и Мексико.

Comments are closed here.