Терапевти

от Кристофър Дюранг
Превод Златна Костова
Постановка Владлен Александров
Сценография Елена Иванова
Фотограф Темелко Темелков
Участват Явор Борисов, София Бобчева, Калин Сърменов, Александра Сърчаджиева, Боян Арсов, Мартин Каров
Гледайте на:
Начален час 19:30
Място Голяма сцена
Продължителност 2:00
Антракт Не
Цена на билетите 16, 30 лв.

Описание

Брус и Прудънс търсят партньори по обява. Първата им среща минава катастрофално, но когато повторно се събират подмамени от поредното рекламно съобщение, решават, че това не е случайно… Опитите им да се опознаят и заявят като двойка се усложняват от налудничавите съвети на техните психотерапевти. Не стига това, но и Брус е в „деликатни” отношения със  своя съквартирант Боб

„Терапевти” е не просто романтична комедия, в която се надяваме любовта да възтържествува. Това е забавно нагледно ръководство как да се научим да харесваме сами себе си.

 

Спектакълът не се препоръчва за лица под 16 години.

 В спектакъла има сцени с тютюнопушене.

 

Кристофър Дюранг е роден на 2 януари 1949 г. в Монклер, Ню Джърси. Баща му е архитект, а майка му – секретарка. Учи в няколко католически училища. Има бакалавърска степен по английски език от Харвард и магистърска по драматургия от Йейлския университет. Автор е на 16 многоактни пиеси и над 50 едноактни. Пиесата му „Историята на американския филм” е номинирана за наградата „Тони” през 1978 г. Отличен е с три награди „Оби” за пиесите „Сестра Мария Игнациус обяснява всичко за вас” (1981 г.), „Сватбата на Бет и Бу” (1985 г.), „Лятната ваканция на Бети” (1999 г.) и наградата „Тони” за последната си пиеса „Ваня, Соня, Маша и Спайк” (2013 г.) През 2006 г. е сред финалистите за наградата „Пулицър” за пиесата си „Мис Уитърспун”. Кристофър Дюранг печели множество стипендии и престижни грантове като „Гугенайм”, „Рокфелер”, „Лекомт дьо Нуи”,”CBS Playwriting Fellowship”. В началото на 80-те години на ХХ в. заедно със Сигърни Уивър пишат и играят пародията „Das Lusitania Songspiel” в стил „Брехт –Вайл”, за която са номинирани за наградата „Драма Деск” за най-добър музикален изпълнител. Освен това Кристофър Дюранг има и други сценични и филмови участия като актьор. От 1994 г. заедно с Марша Норман ръководи програма „Драматургия” в „Джулиард Скул” в Манхатън.

 

13 коментара

  :

  Впечатлението от представлението на „Терапевти“ е отлично. Суперлативите са предизвикани от различни компоненти на спектакъла. Макар това да е самото начало, всичко на сцената беше хомогенно, единно и равномерно убедително.
  Не познавам самата пиеса като текст, но подозирам, че режисьорското виждане за постановката дава много за нейното убедително звучене. Нещо повече. То е такова, че всеки детайл блести без да съперничи и да засенчва останалите. Актьорската игра е повече от впечатляваща. Реч, пластика, музика, динамика – всеки един от участниците изгради многопластови образи във взаимодействие с другите. От гротеска до мелодрама, от екзалтация до равновесна хармония – всичко имаше в този спектакъл. Убедителен мизансцен, където модерните технологии и вечните похвати в театъра партнират елегантно и взаимно допълващо се.
  Сложни роли, сложен текст, добре научен, забележително добре изигран. Впечатляващо и запомнящо се преживяване. Гледайте. Заслужава си.

  :

  Много, много ми хареса, впечатлена съм от играта на София Бобчева, Явор Борисов и Алекс Сърчаджиева, останалите също бяха много добри! Хареса ми музиката, декорите, всичко! Силно препоръчвам, успех!

  :

  Горещо препоръчвам постановката „Терапевти“ от Кристофър Дюранг в Сатиричния театър. Превод Златна Костова. Постановка Владлен Александров.Сценография Елена Иванова. С участието на талантливите: Явор Борисов, София Бобчева, Калин Сърменов, Александра Сърчаджиева, Боян Арсов, Мартин Каров. Отдавна не бях ходила на театър в България, доста разглезен зрител съм идващ от москвоските театри…Останах наистина приятно изненадана от препълнената зала , както и от постановката, декора и блестящата игра на актьорите! Браво и аплодисменти! Прекрасен превод на хумор, който завладя аудиторията! Чудно актьорско майсторство! Нищо преиграно. Всеки актьор си съответстваше на героя, направо се сля с типажа. Много ми хареса. Два часа се смях от сърце! Още си повтарям някои от репликите!

  :

  Прекрасен спектакъл, но тази талантливо написана , режисирана и изиграна комедия навява очудване и тъга, от това докъде сме стигнали. Морална деформация и тотална алиенация като липса на контакт с хората и Бог.

  :

  Впечатляващ спектакъл за човешките взаимоотношения, който люшка зрителя през цяла палитра от емоции – от „Да.. Животът понякога е толкова екзистенциално комплициран“ до „Хахаха, к’во беше т’ва?!:)“
  Много силна и убедителна актьорска игра на феноменално неадекватните терапевти, зашеметените терапирани, невротично-драматичния гей (много симпатичен персонаж!) и безмълвната, но гърмяща с присъствие секретарка.
  Драматургично се откроява интересна антиподна двойка героини – жонглиращата със съществителни и вихрено бърбореща терапевтка (браво, Алекс Сърчаджиева!) и тихата, говорещата без думи, но невероятно изразителна секретарка (браво, Ива Радоева!)
  Ще спра дотук с описанието на актьорите и техните чудеснo пасващи роли, защото рискувам да издам нещо от сюжета, а представлението определено си струва!

  :

  Уникална пиеса,страхотна актьорска игра.Горещо препоръчвам

  :

  Добра пиеса,много добра актьорска игра и сценична постановка ,заслужава си.

  :

  Гледах този спектакъл, за да разбера действително ли съществува жанрът на „драмедията“. Но видяното надхвърли очакванията ми. За мен това беше една мистична усмивка, отправена към човека. Едно неочаквано осмисляне на иначе крайно тривиалните неща, които ни измъчват в ежедневието и ни се струват неразрешими. Едно решение, с което, даже и да не се съгласим, ще надскочим собствените си граници и ще станем съавтори на живота.

  :

  Впечатляваща игра на всички! За пореден път се убеждавам, че това изкуство има бъдеще в България! Страхотни актьори. Силно препоръчвам. До момента от това, което съм гледал в Сатирата – няма лоша пиеса!!! ПОЗДРАВЛЕНИЯ за Калин Сърменов – ТОП!

  :

  Великолепна Алекс!

  :

  Превъзходна пиеса! Смях се от сърце!

  :

  Страхотна пиеса! Страхотна игра!

  :

  Тази постановка е невероятна препоръчвам я горещо чудесни актьори чудесна игра.Особено възхитена и очарована съм от играта на Алекс невероятна и много зареждаща и талантлива както и на дригите прекрасни актиьори и респект към целия екип и театър изкючително високо ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.