Скакалци

от Ст. Л. Костов
Постановка Богдан Петканин
Декор Петьо Начев
Костюми Елица Георгиева
Фотограф Симон Варсано
Участват Христо Гърбов, Христина Апостолова, Любомир Нейков, Албена Павлова, Десислава Бакърджиева, Ненчо Илчев, Август Попов, Маргарита Хлебарова, Васил Драганов, Петьо Петков - Шайбата, Добрина Гецова
Копродукция с “Дрийм тийм прадакшънс”
Начален час 00:00
Място Голяма сцена
Продължителност 1:50
Антракт Не
Цена на билетите 18, 25, 30 лв.

Описание

„Скакалци” (1931) е сред най-известните пиеси на най-изтъкнатия български комедиограф Ст. Л. Костов. Пиесите му не слизат от българските сцени вече толкова години. Това има простичко обяснение: прекрасно написани, с безупречен усет за театралност, те са гневна сатира на обществото, на провалената му нравственост, на алчността и безочието в отношенията между хората. Саркастичният социален патос на творбата му, за съжаление, продължава да е валиден. Дори през последните две десетилетия този текст сякаш става все по-актуален.
Нагласени търгове, безогледна корупция, залагане на семейна и лична чест в името на печалбата, изнудване от страна на контролните органи, просто келепирджийство и т.н. – това виждаме на сцената, това четем и по вестниците днес.
Защо живеем така? Толкова ли не е възможно и при нас да се живее по установени правила? Кого мамим, като мамим държавата?
Като ята скакалци са налетели върху всеки производител всякакви проверяващи комисии. Отново и отново у нас „частният интерес” не познава никакъв свян, никакви граници на приличие.
С подобни теми се занимава и спектакълът „Скакалци” – копродукция на „Дрийм тийм прадакшънс” АД (популярни като „Комиците”) и Сатиричния театър „Алеко Константинов”. Режисьорът Богдан Петканин и творческият екип на постановката поставят спектакъла с основно желание да се вслушаме в този текст, да надникнем с себе си чрез него, да си зададем някои въпроси и да се опитаме да потърсим перспективни отговори.
Когато играят актьори като Христо Гърбов (фабрикантът Проданов), Любомир Нейков (ревизорът Яначков), Албена Павлова (жената на Яначков), Ненчо Илчев (руският бежанец Димитрий), Васил Драганов (ревизорът по труда Беличков), Август Попов (Лисичков) и други, е очевидно, че ще има много смях. Но това е и смях премесен с горчивина, гняв и трудно преодолимо усещане за обществена безнадеждност.
Дано да има нещо в мисълта, че чрез смях човечеството се разделя със собствените си несъвършенства…

 

 

11 коментара

  :

  Едни от най-добрите комици на България, показаха до какво ниско ниво са паднали. Постановката „Скакалци“ беше не само бездушна, но и с малко комични моменти. Закъснението в началото, 20-минутният антракт и късата втора част допринесоха за крайното ми неудовлетворение. Положителното е, че ме накараха да си задам въпросите, по какъв начин нашите артисти събуждат изстрадалото народно съзнание и в какво се е превърнала трибуната на театъра – дим от пури, алохол и плоски шегички. За една шепа жълтици, човек какво ли не прави. А накрая се почувствах като на партийно събрание сред изправените и ръкопляскащи „доволни зрители“. Българио, стига толкова падение. Съграждани и Вие артисти, и ти ражисьоре, имайте малко чест и достойнство. „Златни траверси – златен спектакъл“.

  :

  Е, чак пък „бездушна“. Колко малко са комичните моменти зависи
  само от това какво сте очаквал. Не че беше върха на театралните представления (доколкото аз съм мерило), но беше интересна.
  Пиесата е писана 1931г. и бога ми все едно е за сегашно време.
  Аз също ръкоплясках и бях доволен, защото тези хора играха и за мен.

  :

  Постановката е добра. Актьорите са готини, с изключение на тази Апостолова. Тая изобщо актриса ли е?

  :

  Как се е добрала до каста ли,не е много сложно да се сетите,просто е жена на Евтим Милошев и бивша такава на Димитър Рачков,а детенцето и е дете от Рачков…..

  :

  Много ми хареса постановката!! Заслужава си да се види!!

  :

  Апостолова е номер 1!!! Любопитна, непредвидима, красива, интелигентна! Поклон! Трябва да играете, вие сте талант!

  :

  Уникална постановка !!!! Преклон пред всички актьори участващи в нея. Надявам се представлението да се играе още дълги години напред.

  :

  Страхотна постановка!! Страшно много се смяхме.!Любо Нейков е номер едно:))))

  :

  Бягство от реалността за два часа с велики актьори! Изключително много ми хареса, имаше много смях и невероятна актьорска игра!

  :

  Предварително смляна и сдъвкана интелигентност, извисен морал за масите, абе изобщо – тържество на ценностите. Подобен тип постановки вече години наред „пълнят залите“, „връщат хората към театъра“ и т.н. Предполагам, че това е чудесно; за мен остава отворен само въпросът защо все още се занимаваме да го наричаме театър – това си беше чисто телевизионно пародийно шоу (въпреки претенциите за великолепие на пиесата на Костов). Впрочем – явно такова си беше възприятието и на останалата част от залата – затова и имаше искрен смях на плоските шегоподобия, валяха бурни аплодисменти при всеки напън, напомнящ на нещо познато от екрана, ставаше се на крака с искрен възторг и т.н. Да живее тв театъра, предполагам…

  :

  Прекрасна постановка,която ни показва в истинската ни светлина. Весела,забавна,саркастична,с добра динамика,времето минава неусетно . Ние сме точно такива . Да, тъжно е …но сме такива .
  Постановката е много добра ,всички актьори на сцената имат уникално присъствие. Лично аз за пореден път съм очарована от Албена Павлова . Открих за себе си и Любо Нейков ,великолепен е .
  Препоръчвам ! Гледайте този спектакъл !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медиите за "Скакалци"