Да, господин премиер!

от Сър Антъни Джей и Джонатан Лин
Превод Даня Доганова, Борис Панкин
Постановка Борис Панкин
Сценография Петър Митев
Фотограф Темелко Темелков
Участват Кръстю Лафазанов, Мариан Бачев, Тони Минасян, Рада Кайрякова, Константин Икономов, Светослав Пеев
Гледайте на:
Начален час 19:30
Място Голяма сцена
Продължителност 2:15
Антракт Не
Цена на билетите 18, 25, 30 лв.

Описание

Кръстю Лафазанов в ролята на Министър-председателя Джим Хакър във „фарса за политика, секс и евро” „ДА, ГОСПОДИН ПРЕМИЕР!”. Мариан Бачев е обиграният политически интригант и Началник на кабинета Сър Хъмфри Апълби, а Тони Минасян – личният секретар на Премиера – Бърнард Уоли в новата постановка на Сатиричния театър.

Когато през 80-те години на 20 в. по BBC се появят сериалите „Да, господин министър“ (1980-1984) и още по-успешният му наследник „Да, господин Премиер“ (1986-1988), те биват определени като комедия, при все че изглеждат като притеснително правдоподобно ръководство от типа „Практическо изкуство за управление“. Приключенията на премиера Джим Хакър, хлъзгавия му помощник Сър Хъмфри Апълби и личния секретар Бърнард Уоли са ярка сатира на провалите и безсилието на игрите на властта.

Телевизионното шоу приключва през 1988 г. и голяма част от държавната администрация във Великобритания въздъхва с облекчение, но неговите създатели – Сър Антъни Джей и Джонатан Лин – просто гледат и чакат отстрани. През 2009 г., след 23 годишно прекъсване, двамата отново работят заедно и комедията „Да, господин Премиер!” се превръща в едно от най-хитовите заглавия през 2010 г.

„Нищо в правителството наистина не се е променило. Напредъкът е сянка, а актуалността – илюзия. Единствената разлика е, че общественото мнение в момента е още по-песимистично. Скандалите около банковата катастрофа, големите разходи, разкриването на уютните връзки между партийни лидери и медийни организации, ни докараха до ниска избирателна активност и едва 13 % доверие в политиците.” – споделя Джонатан Лин.

Всичко това може да е лошо за демокрацията, но е чудесно за „Да, господин Премиер!“. Цинизмът и сарказмът са жизнената сила на шоуто и ако хората като цяло са разочаровани от ситуацията, авторите откриват добра почва за вдъхновение. Независимо от твърдението им, че няма съществени промени в „Уайтхол“, политическият пейзаж в новия „фарс за политика, секс и евро” „Да, господин Премиер!“ е забележително различен: бушуваща криза в Еврозоната, спрял е икономическият растеж, надвиснала е опасност от неочакван секс-скандал, но най-вече – Сър Хъмфри трябва да се справя с Клер Сатън – опасно съобразителния специален съветник на Министър-председателя…

12 коментара

  :

  Прекрасни сте! Благодаря за изживяването!

  :

  Великолепна актьорска игра! Браво! Много ми хареса постановката.

  :

  Страхотни актьори,прекрасна пиеса! Въобще не усетих как мина времето :))

  :

  Неземно добри актьори и не само в тази постановка Благодаря че ви има уважаеми актьори.

  :

  Наистина страхотни.

  :

  Прекрасна актьорска игра! Препоръчвам горещо постановката.

  :

  Прекрасна постановка, тънко чувство за хумор и великолепна актьорска игра ( моят фаворит е Мариан- чудесен)!! Човек напуска залата зареден с много положителни емоции! Благодаря за преживяването!

  :

  Страхотна актьорска игра, феномени! Много смях, голям заряд!

  :

  Отдавна не бях гледала толкова хубава и стойностна постановка. Невероятна актьорска игра и много смях! Благодаря!

  :

  Страхотен актьрски колектив и страхотно представление. Имам само една дума за тях Уникални.

  :

  много приятна постановка, актьорите са страхотни, а Мариян Бачев е голямата звезда на сцената.

  :

  Невероятна игра! Смях с глас и сълзи! Адмирации на всички вас! ❤ Препоръчвам определено!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медиите за "Да, господин премиер!"