Вечеря за тъпаци

от Франсис Вебер
Превод Красимир Мирчев
Постановка Иржи Менцел
Декор Чайка Петрушева
Костюми Петя Стойкова
Фотограф Темелко Темелков
Участват Христо Гърбов, Иван Бърнев, Йорданка Стефанова, Веселин Ранков, Калин Сърменов, Ана Вълчанова
Гледайте на:
Начален час 19:30
Място Голяма сцена
Продължителност 2:20
Антракт Не
Цена на билетите 25, 30 лв.

Описание

„ВЕЧЕРЯ ЗА ТЪПАЦИ: Тя наистина съществува! Познавам част от участниците. Мой приятел трябвало да заведе тъпак на вечеря у Кастел, но онзи тип се разболял. Приятелят ми, абсолютно полудял, се обадил на Кастел, за да го помоли да му услужи с друг тъпак… Между другото, сред тъпаците има една фатална категория. Тези, които винаги са на вашите услуги, са най-опасни. Единственото, което мога да кажа за успокоение на тъпаците, е, че и аз съм тъпак в очите на някого.“ Франсис Вебер

 

Иржи Менцел (р. 1938 г.) е от режисьорите, принадлежащи към поколението „чешка нова вълна”. Заедно с Милош Форман, Вера Хитилова и Яромир Иреш той записва своето име в световната енциклопедия на киното, заявявайки себе си като един от най-големите майстори на комедийното изкуство на двадесети век. Още с първия си филм „Строго охранявани влакове” Иржи Менцел печели „Оскар” за чуждоезична продукция през 1967 г. Това е първият случай, в който източноевропейска творба получава тази кинонаграда. Следващият филм на Менцел – „Капризно лято” взима Голямата награда на фестивала „Карлови Вари 68”, а „Чучулиги на конец” (1969 г.) е отличен със „Златна мечка” на Берлинския фестивал през 1990 г. Менцел има и една номинация за „Оскар” за филма си „Селце мое, централно” (1985 г.) През последните няколко години Иржи Менцел се отдава на работа в театъра, където се изявява не само като режисьор, но и като актьор. И тук той продължава да следва своите пристрастия към изкуството на Чарли Чаплин, Бъстър Кийтън, Лоурел и Харди.

 

1 април 2017 – 300 представление на „ВЕЧЕРЯ ЗА ТЪПАЦИ“

 

 

53 коментара

  :

  Strahotna postanovka

  :

  Уникална постановка, бих я гледала отново с най-голямо удоволствие. Смях до безкрай.

  :

  Невероятна постановка! Непомня някога да съм се смял толкова! Страхотна игра, страхотен актьорски състав!
  Огромни благодарности на Христо Гърбов!

  :

  невероятно беше ми много приятно :) вече за 3-ти път ще гледам вечерята на вечерите :)

  :

  Невероятна постановка ! Любимата ми ! Гледала съм я няколко пъти и бих я гледала още и още. Толкова е забавна , че те заболява лицето от смях !

  :

  Страхотна постановка!

  :

  Уникални актьори, мн добра постановка!

  :

  Гледах я тази неделя! Беше страхотно забавна и въпреки лекия ми скептицизъм останах очарована! Актьорите играха леко и уверено, а моментите, в които започваш да се отегчаваш, бяха сведени до минимум. Едно голямо Браво!

  :

  Гледах постановката два пъти..уникална е. Наистин аси заслужава да се гледа.

  :

  Постановката е страхотна, актьорската игра също. Поздравления!

  :

  Постановката е страхотна!

  :

  Прекрасна постановка,игра,артисти,декори и пр.Трудно е да се прави някаква критика.Дано такива поставки бъдат все повече,гаранция за популярността на този театър.

  :

  Това е постановка, която задължително трябва да се види!!!

  :

  прекрасно изненадана от играта – получаваш усещане че нещо гениално става на сцената , пред твойте очи

  :

  Честно казано, постановката въобще не ми се понрави – беше изпълнена с плоски шеги и цветущи псувни през 2/3 от времето – единствено последното изречение от постановката ми направи някакво впечатление, защото беше единственото смисленото нещо.

  :

  Каква хубава пиеса, а участието на Сърменов е толкова любителско ! Вероятно има връзка между тази му роля и неговата визия за Театъра (също толкова любителска) като поле за бизнес : Театъра не може да е само бизнес, както твърди временния директор ! Tеaтъра на Молиер е преди всичко

  :

  Straxotna postanovka!

  :

  Гери,
  Благодаря Ви за изразената позиция.Публиката си заслужава постановката…и не само тази…така оформят зрителското съзнание халтурите от телевизионния екран.Жалко, че сте от малкото ценители, които разбират за какво става въпрос.

  :

  Страхотна постановка! Ще я гледам за трети път на 19.01.2014

  :

  Страхотна е!

  :

  Страхотна игра, много смях от сърце. Не мога да кажа, че са ме боляли коремните мускули след представлението, както пишат по другите коментари, но определено беше адски смешно, разтоварващо и страхотно изиграно. Невероятни актьори. Едно от най-добрите неща, които съм гледал.

  :

  Не съм го гледала още, но със сигурност е нова ера..

  :

  Страхотно изпълнение,така не се бях смяла от много време!Адмирации!

  :

  az tazi vecher 6te go gledam i se nadqvam da mi xaresa

  :

  Чудесна постановка! Великолепна актьорска игра!

  :

  Не разбрах само по чия идея е – на Иржи Менцел или на Франсис Вебер? Може би на Иржи Менцел, защото имаше разминаване с имената във филма на Вебер. Иначе ми се струва, че Иван Бърнев е черпил яко опит от Жак Вилре, лека му пръст. Има и американска версия, но не съм я гледал още

  :

  Всичките актьори оставиха у мен такова възхищение! Такава актьорска игра, такъв смях и забавление! Радвам се, че имах удоволствието да Ви гледам!

  :

  Тази вечер гледах представлението не за първи път и много се забавлявах. Жанет Йовчева определено ми липсваше – по-добра е. И недоумявам как при пълен салон да има само едно представление на месец.

  :

  Тази постановка е много добра много е забавна и си заслужава да я гледате!!

  :

  „Принципи на човешката глупост“
  Петте основни принципа на глупостта:

  1.Винаги и неизбежно всеки от нас подценява броя глупаци, които ни заобикалят.
  2.Вероятността някой да се окаже глупав, не зависи от останалите му качества.
  3.Глупакът е човек,чийто действия и бездейстивия причиняват вреда другиму, като от това глупака не извлича полза за себе си или дори сам си причинява вреда.
  4.Неглупавите хора винаги подценяват вредоносния потенциал на глупавите и постоянно забравят, че по което и да било време, на което и да било място и при каквито и да било обстоятелства общуването или обвързването с глупаци задължително се оказва скъпоструваща грешка.
  5.Глупакът е най-опасният тип човек, който съществува.

  :

  Прекрасна комедия, майсотрско представяне от акьорите на изключително живия и хумористичен сценарий. Времето мина без да усетим и бихме могли да гледаме още с часове! Искрените ми поздравления за актьорския екип!

  :

  Страхотна постановка ,смях и забавление .

  :

  Постановката е забавна, но малко са я разводнили – стори ми се прекалено дълга … Иначе актьорите са страхотни.

  :

  Отидохме да гледаме постановката в очакване на разтоварваща и емоционална вечер и последва пълно разочарование , пълна скука , чудех се кога ще дойде момента в който ще се случи нещото смешно ! Бяхме компания от 9 човека които единодушно решихме , че до антракта агонията ни е достатъчна … да не говорим пък за неудобните седалки , на които ако си над 160 см е абсурд да се настаниш и да гледаш 3 часа вечеря за истински тъпаци

  :

  Вчера гледах постановката и мога да кажа, че не съм била на по-добра и по-смешна. Иван Бърнев направи зашеметяваща актьорска игра, думите не стигат, за да го опиша. 3 часа безспирен смях през сълзи, дори актьорите на моменти не можеха да сдържат смеха си. Горещо го препоръчвам на всеки! Може само да съжалявате, ако не сте отишли.

  :

  Страхотно смешна постановка, не може да се опише трябва да се гледа.

  :

  Иван Бърнев е номер 1! Много смешна постановка и наистина много добре си изкарахме!

  :

  Уникална постановка!!! Най-добрата!!! Много смях

  :

  Горещо препоръчвам! Любимата ми постановка в Сатирата, за първи път я гледах през 2002 г. Иван Бърнев играе уникално.

  :

  Не съм спрял да се смея, уникална постановка, заслужава си да се гледа!

  :

  първо-благодарности за приятната изненада от Шефа-К.Сърменов-мартеница за 1.03.
  иииии-уникална пиеса
  ГОЛЯМ И.Бърнев
  попиляхме се от смях
  Поклон

  :

  Невероятно добра постановка! Актьорският състав е изключителен! Поздравления! Най-добрата комедия, която съм гледала някога! Още ли ни сте си купили билет за нея …?!

  :

  Зашеметяващо смешна постановка .Актьорският състав е изключителен!Уникална игра на Иван Бърнев,Христо Гърбов ,Калин Сърменов и всички останали . Най-добрата комедия, която съм гледал някога! Ще се гледа пак……………

  :

  Постановката и играта на артистите ….
  Впечатляващо. Бях изненадана че попаднах на френска пиеса която съм гледала много отдавна в оригинал. Но там се играеше повече с текста.
  Докато в тази постановка има много артистичност.Браво.

  :

  Хубава и страшно смешна постановка! Огромни благодарности на Иван Бърнев. Невероятен талант и страхотна актьорска игра!

  :

  Адмирации за играта на Иван Бърнев!!! Страхотна режисура!

  :

  Постановката е уникална! Браво на целият екип! Адмирации!!! Горещо препоръчвам! Подходяща е за деца над 13-14 години, които биха разбрали хуморът.

  :

  Гледал съм я два пъти :) Бих я гледал и трети без да ми омръзне :)

  :

  Невероятна актьорска игра! Бърнев и титан! Поклон пред таланта му!

  :

  Уникална постановка! Великолепна актьорска игра!

  :

  Невероятна като превод и игра на артистите…Браво на целия екип – страхотно попадение на всичко и всички !!!

  :

  Гледах я в Шумен, раздаването беше без остатък. И смешно, и тъжно, и мъдро. Христо Гърбов игра малко по-лековато и с намигване, импровизира, но като че ли халтурата повлия на играта му. Бърнев и Сърменов бяха органични.

  :

  Страхотна постановка, забавлявах се от сърце. Благодаря за поуките – все пак глупакът е най-опасният тип човек, който съществува, усмивките – носят здраве и доброто настроение и най-вече за труда – великани сте! Задължително ще има втори прочит на това събитие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.