14 януари 2019, 11:13

РЕЗУЛТАТИ ОТ ТРЕТИЯ КОНКУРС ЗА САТИРИЧНА КОМЕДИЯ „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ”

Конкурсът, носещ името на патрона на театъра, се провежда за трети път. Резултатите от първите две издания, бяха обявени съответно на 13.01.2014 г. и на 13.01.2016 г.

Конкурсът е явен и за участие в него се допускат непубликувани и непоставяни нови сатирични комедии, чийто обем позволява създаване на спектакъл с нормална продължителност от поне 80 минути. Не се разглеждат драматургични миниатюри. Броят на актьорите, необходимите за поставянето на текста, не бива да надхвърля 15 души.

Към крайната дата за получаване на текстове, кандидатстващи за третото издание на конкурса – 15 ноември 2018 г., постъпиха 47 пиеси.

Журито беше в състав: Калин Сърменов – председател, и членове Богдана Костуркова, Ина Шкарова, Светослав Танев.

След като всеки член на журито прочете всичките 47 пиеси, то проведе две заседания. На първото бяха откроени определен брой пиеси, върху които беше съсредоточено вниманието му. Те отново бяха прочетени и на свое второ заседание журито след сериозно обсъждане реши единодушно:

  1. Присъжда наградата „Алеко Константинов” за нова българска сатирична комедия на пиесата „ТРИМА МЪЖЕ И ЕДНА МАРГАРИТА“ от Лиза Шопова.
  2. Гласува две поощрения за пиесите:
  • „КРИЗИСЕН ЦЕНТЪР“ от Михаил Казаков;
  • „МАСЛО ОТ КИПАРИС“ от Орлин Дяков.

На отличените – честито!

 

This post was written by Ina Shkarova