12 септември 2019, 16:34

Какво предстои в Сатирата през новия театрален сезон 2019/2020

Kalin.PreskonferenciqНа 12 септември в Сатиричния театър се проведе пресконференция по повод предстоящия театрален сезон 2019/2020.
На нея директорът Калин Сърменов подробно разказа за предстоящите събития в театъра.
Новият сезон ще стартира в края на септември с премиерата за зрители от всички възрасти – „Абе… много любов“ по Шекспир, спектакъл на Димитър Еленов с актьори от Сатиричния театър и децата от студио „ДЕФИСТО“.
На 3 и 4 октомври следва премиерата на „Ветрилото на лейди Уиндърмиър“ от Оскар Уайлд с режисьор Бойка Велкова, художник Чавдар Гюзелев, музика Теодосий Спасов и с участието на актьорите Силвия Лулчева, Иван Панев, Добрина Гецова, Стефания Кочева, Симеон Гълъбов, Красимир Куцупаров и др.
Следващата премиера на 9 и 10 октомври 2019 г. е на постановката „Без задръжки“ от Жорди Галсеран с режисьор Антон Угринов, в която участват актьорите Александър Кадиев, Стела Ганчева, Борислав Захариев, Стефан Попов, Рада Кайрякова.
През октомври режисьорът Андрей Аврамов започва репетиции на „Телевизионна мрежа“ от Лий Хол, чиято премиера е предвидена на 19 и 20 декември 2019 г.

През новата 2020 година Лилия Абаджиева ще работи над пиесата на Щефан Фьогел „Всички освен мен“, с участието на Любомир Нейков. На камерна сцена режисьорът Владлен Александров ще постави „Любовник на жена ми“ от Ели Саги.

 

IMG_2186Един от акцентите на новия сезон е връщането на Кабарето в афиша на Сатиричния театър и това ще се случи през март 2020.
Друг важен момент за сезон 2019/2020 г. е откриването на нова, трета сцена в Сатиричния театър. Нейното име „Хепи Сатира“ разкрива и намерението ни там да се предлагат атрактивни, нестандартни театрални срещи.

Първото заглавие на новата сцена е спектакълът на Кирил Бояджиев „Помощ, имам две деца“, а младият режисьор Ивайло Ненов подготвя „Пет пъти за една нощ“ от Киара Атик. През следващия сезон 2019/2020 на сцена „Хепи Сатира“ предстоят срещите на известни и обичани актьори в постановки под надслов „Аз, актьорът…“. На тази сцена се предвиждат интересни театрални експерименти, например театрални сериали за емблематични творци, свързали успехите си със Сатирата.

 

IMG_2196През новия сезон Сатиричният театър ще има две международни продукции. Първата е „Глобална комедия“ от Йордан Плевнеш с режисьор Патрик Вершурен – постановка, която ще има продължение като обмен с колегите от Франция, които ще подготвят спектакъл по същата пиеса.
През 2020 година знаменитият италиански режисьор Карло Бозо ще постави автентична комедия дел`арте с нашата трупа.
Водим разговори с Оскарас Коршуновас за постановка през някой от следващите сезони, когато ще продължим да търсим и намираме баланс между касови заглавия и представления с повече естетически качества, поддържане на добри стари представления + експерименти, активно търсене на нови текстове и привличане на перспективни млади и утвърдени вече творци.

This post was written by Ina Shkarova