Рейс

от Станислав Стратиев
Сценична версия и постановка Здравко Митков
Сценография Петър Митев
Музикална среда Мартин Каров
Участват Тончо Токмакчиев, Александра Сърчаджиева, Мартина Вачкова, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров, Светломир Радев, Петър Лъджев
Гледайте на:
9 декември 2017 19:30
Място Голяма сцена
Продължителност 1:25
Антракт Не
Цена на билетите 8, 10, 12, 16 лв.

Описание

„Рейс“ ни изправя пред горчиви въпроси:

Защо пиеса, написана като езоповска критика към живота ни в тоталитарното общество е така актуална и днес?!

Защо мислим и действаме в мрачните и нечовешки клишета на тоталитаризма?

Защо тоталитаризмът е в самите нас?

Защо е така жестоко втъкан в народопсихологията ни и непрекъснато и успешно се самовъзпроизвежда като срамна национална болест?

Това са днес важните теми в стресиращия фарс на Стратиев „Рейс”. За мен това е трилър, заплетен в мрачните парадокси на морално деформираното ни общество. Щом и днес пътуваме по извратения рейс на изпуснатия от контрол национален автобус. Този фатално съвременен фарс е сред най-тъжните сатирични прозрения на Станислав. „Пожелавам на всички приятно пътуване!”

Здравко Митков

Стратиев ясно виждаше как сме потънали в мизерията на своята безсмисленост, клети Андрешковци – очевидно единствената порода, която се размножава добре по нашите земи… Саркастичен или ироничен, дори жесток в съжденията си, той винаги оставаше милосърден към своя малък човек, чиито заблуди и страдания познаваше до болка и в тази болка топеше перото си. Беше го яд всеки път, когато се връщаше от чужбина. Казваше, че го изживява като седмична карантина, но се връщаше. Връщаше се, защото не можеше без нашето самонадсмиване, без тъжната чаровност на нашите невероятности и абсурди… Станко го болеше за човека, който храбро обитава необитаемите си селения, затънал в немотия и страх, в лениви илюзии, алкохолни проекти и идиотски хрумвания – обречен на абсурдното си битие.

Казано е, че човечеството, смеейки се, се прощава с миналото си. Защото вече толкова години се смеем от сърце над ситуациите и персонажите на Стратиев, но все не успяваме да кажем „сбогом” на описаното от него.

Никола Вандов

Спектакълът беше селекциониран и представен на

 • ХХV Международен фестивал ДРУМЕВИ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ в Шумен (11 – 16 май 2016),
 • ХХIV Международен театрален фестивал „Варненско лято“ във Варна (1 – 11 юни 2016),
 • III Международен фестивал на комедията „Гола месечина“ в Скопие, Македония (20 – 30 юни 2016).

Спектакълът спечели голямата награда за най-добро представление на III Международен фестивал на комедията „Гола месечина“ в Скопие, Македония.

 

 

Reis_poster_A4

 

 

4 коментара

  :

  Гледал съм „Маршрутка“, двете постановки аналогични ли са ?

  :

  Страхотна е постановката! Освен че те кара да се смееш , на моменти те кара и доста да се замислиш. Излкючително актуална и за днешната българска действителност!

  :

  Разочарована съм от постановката. Освен, че не ме накара да се смея, не ме и накара да се замисля, тъй като идеята на пиесата става ясна още в началото и няма нищо което да те грабне и да държи вниманието ти до край. Този факт ме накара да обърна внимание и на седаллките, които са някак неподходящи за хора по-високи от 1,40 и за 1:25 минути се схващаш стабилно…

  :

  Хареса ми пиесата. А тоталитаризмът далеч не е във всеки от нас. Просто децата и внуците на номенклатурата искат да ни внушат, че „всички сме маскари“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медиите за "Рейс"