Прелестите на изневярата

от Валентин Красногоров
Превод Добринка Стефанова
Постановка Йосиф Сърчаджиев
Сценография Елена Делева
Композитор Мартин Каров
Участват Мирослава Върбанова, Явор Борисов, Екатерина Георгиева, Пламен Великов, Ана Вълчанова, Богдан Казанджиев, Йорданка Стефанова, Полин Лалова, Константин Икономов, Мартин Каров, Кирил Бояджиев
Гледайте на:
4 април 2018 19:30
Място Голяма сцена
Продължителност 1:30
Антракт Не
Цена на билетите 12, 14, 16, 18, 30 лв.

Описание

Отново изневери в сатиричния театър

„Прелестите на изневярата” съвсем не са чак толкова прелестни

Знаем, че темата за изневярата е третирана чрез всички жанрове в историята на драматургията – от древногръцките трагедии до съвременната сатирата и фарса.Тя категорично е застъпена и в Библията чрез една от десетте Божи заповеди: „Не прелюбодействай!”.

Нашият автор не си служи със законите на драмата или трагедията. Няма го острието на сатирата, нито подигравката и кикота на фарса. Но на много места е мацнал с четката и от драмата, и от сатирата, и от фарса. И въпреки това, той гледа на героите си с разбиране. Виждаме обич и умиление, без да се спестяват неудобните ситуации, конфузните състояния или жалките реакции.

Общото заглавие, под което представяме четирите пиеси, мислено е поставено в кавички от автора. „Прелестите на изневярата” съвсем не са чак толкова прелестни. Стремежът на човека към разнообразие. Любов, страст или щастие чрез изневяра е съпътствано от неудобства, терзания, страхове, подлост и лъжи.  В крайна сметка той остава непълноценен, недоизживян и някак недостоен. „Това е положението”, сякаш ни казва авторът. „Такива сме от Адам и Ева до нас самите. Не сме ангели, слаби сме, страстите са по-силни. Нека се погледнем чрез героите на пиесата и да се примирим със себе си.”

 

Йосиф Сърчаджиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.