Обичай ме!

от Себастиен Тиери
Превод Момчил Трайков
Постановка Андрей Калудов
Сценография Диляна Асенова
Сценична среда Студио „Тангри“
Фотограф Темелко Темелков
Участват Димитър Баненкин, Албена Павлова, Стоян Дойчев, Милена Аврамова
Място Голяма сцена
Продължителност 2:00
Антракт Не
Цена на билетите 14, 16, 18, 20, 25 лв.

Описание

Светът е пълен с тайнства и мистерии. Но когато те са свързани със семейството, когато една жена осъществява майчиния си копнеж след десетки години, когато от изневиделица в къщата ви се настанят едновременно щастието и тревогата – това вече е изключително събитие. Аптекарят Андре и чиновничката Лоранс са сполетени от неочаквани гости. Кръвни роднини ли са те или мошеници? Със себе си носят мечтано щастие или измама? Най-поставяният европейски комедиограф Себастиен Тиери е нанизал в пиесата си „Обичай ме!“ поредица от необикновени събития, ситуации наситени със смях и ирония и всичко това последвано от дълбока човешка емоция, топла и лирична, като целия живот. Чрез смеха и лиризма театралното действие трупа въпроси директно към седящите в салона. Защо причиняваме най-силната болка на най-близките си хора? Може ли да има прошка за насилието над дете? Зад смешното в живота виждаме ли и човешката драма?

Героите в пиесата не само се стремят да разплетат смешната и объркана ситуация, но търсят истината за самите себе си. Недоразуменията, връхлетeли ги днес, поставят въпроса – как ще живеем утре. Тази дилема стои пред множеството семейства от нашето съвремие и това прави пиесата и постановката не само актуални, но и подканяща към размисъл.

 

„Цивилизованите общества отдавна са определили семейството като най-святото и незаменимо място на човешките изживявания. Любовта, синовната обич, майчинското чувство са вечни и общовалидни. Но френският драматург, актьор и продуцент Себастиен Тиери умее да ги вижда в пиесите си и от друга страна – смешна, тайнствена и противоречива. Без да оспорва светостта на семейните връзки и чувства, чрез театралната игра той ни разкрива колко сме изкривили естествените взаимоотношения в семейството. Подчинени на социалните недъзи, на нетърпимостта и враждебността обхванали обществото ни, не усещаме как изстиваме един към друг, семейството се превръща в трънливо гнездо на конфликтуващи индивиди. Свещените връзки се затягат като задушаващи примки, един на друг си причиняваме болки, а не радост и щастие. Вместо красота хората започват да излъчват нетърпимост, вместо топлота – смешни до гротеска деформирани характери. И тогава идва тя – случката, събитието, колкото и невероятно, толкова и възможно. Съдбата изпраща едно дете, една личност, една жертва, един необикновен човек, смешен и тъжен, чаровен и неразбираем, но преобръщащ всичко обратно към неговия първичен вид. Става ясно чия душа е готова да възроди в себе си добротата и благородството, грижата и всеотдайността. Една човешка съдба, по криминално тайнствена и по детски смешна се оказва пробният камък за човешката доброта или егоизъм. Смехът и драмата се смесват във виртуозна комбинация така, както ги срещаме в живота.“

Андрей Калудов

Режисьор

4 коментара

  :

  Прекрасна вечер , прекрасна постановка,а за играта на актьорите- толкова раздаване на сцената, толкова истински образи, благодаря ви! Албена е прекрасна, пълно вживяване в ролята, невероятен талант, обаятелно, примерено психо -физическо излъчване. Браво на всички актьори, големи сте, особено, когато играете стойностни литературни произведения.

  :

  Страхотно попадение за Сатирата е актьорът Стоян Дойчев! Знаменито беше неговото изпълнение в ролята на Патрик! Надявам се по-често да го гледаме на родна сцена като драматичен актьор! Както винаги, Албена Павлова в своя вихър и много добра игра на останалия актьорски състав! Една прекрасна комедия на френския актьор и драматург Себастиен Тиери с много интрига и изискан хумор! Много правилен избор и стилна режисура на Андрей Калудов.

  :

  Пиеса за най- важните неща в живота, за шанса съдбата да ти даде възможността да ги изпиташ. Невероятен актьорски състав. Най- добрата роля на Албена Павлова, която извади най- хубавото от таланта й. Изключителен Димитър Бененкин, съумяващ да разкрие за минути толкова различни човешки емоции. Много истински във превъплъщенията си бяха Милена Аврамова и Стоян Дойчев.

  :

  Много хубаво представление! Едновременно тъжна и забавна ситуация. Актьорите се раздадоха!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.