Лъжци по неволя

от Антъни Нийлсън
Превод Златна Костова
Постановка Здравко Митков
Сценография Петър Митев
Участват Николай Урумов, Михаил Сървански, Мартина Вачкова, Мария Статулова, Красимир Куцупаров, Кирил Бояджиев, Александра Сърчаджиева
Гледайте на:
7 февруари 2018 19:30
Място Голяма сцена
Продължителност 1:45
Антракт Не
Цена на билетите 8, 10, 12, 16 лв.

Описание

Точно на Бъдни вечер полицаите Гобъл и Блънт са натоварени със сложната задача да съобщят на възрастна семейна двойка, че дъщеря им е загинала в катастрофа. Майката се оказва с доста странни и ексцентрични поведенчески отклонения, бащата пък с много слабо сърце и двамата полицаи се оплитат в нелепи, но трогателни опити да поднесат по-безболезнено ужасната новина. Което се превръща в непосилен героически подвиг след ненавременната намеса на квартална активистка, повела безкомпромисна битка с педофилите, свещеник с артистични залитания и едно чихуахуа…

„Лъжци по неволя“ е майсторски написан фарс. И като всяка коледна история и тази е изпълнена с приповдигнато настроение и има щастлив край.

Представлението не се препоръчва за лица под 14-годишна възраст.

Антъни Нийлсън (1967) е шотландски драматург и режисьор. Учи в Уелския Кралски колеж за музика и драма, откъдето го изгонват за „неподчинение”. Както сам признава „от безделие” през 1990 участва в конкурс на BBC за млади автори и го спечелва. За двадесет и пет години написва 23 пиеси, осемнадесет от които режисира на престижни сцени. „Писането е жестоко саморазголване, но помага в лоши моменти. Без значение колко е скапан животът, умът ми казва: „От това ще излезе добър материал.” Самият Нийлсън твърди: „Няма по-голям грях за едно театрално представление от това да е скучно. Публиката дава парите си, за да получи забавление и очаква от нас адекватно да изпълним нашата част от сделката. Мнозина критици смятат, че театърът е длъжен да изпълнява политическа или образователна роля. Не че това е погрешно твърдение, но театърът може да поучава истински само с добре разказаната, искрено изиграна история. Ние сме артисти. Нашата работа далеч не е така жизненоважна като успешно направената операция или точността в изчисленията на ядрения физик. Но призванието ни е, когато вечерта хирургът и физикът влязат в театралния салон и забравят за отговорността и тежестта на ежедневието си.“

 

lazhciponevolia_poster_new

8 коментара

  :

  Чудесна постановка.Прекрасна актьорска игра.Успех!

  :

  Постановката щеше да е прекрасна,ако женския състав беше на нивото на мъжкия.Без това ги гледаме по телевизията – нямаше нужда да пуфтят и да се задъхват по сцената.Разбира се Александра – не – тя е готина!

  :

  Disaster! Най-краткото и точно определение за това недоразумение! Без да искам се получи рима!

  :

  Зле. Много зле. Имаше кора, които си тръгнаха много преди края на представлението. Сигурно и на актьорите им стана тъпо от гробната тишина в препълнената зала. Жалко.

  :

  Постановката е много слаба, въпреки усилията на актьорите да я спасят. Слаб сюжет, слаб текст, твърде много крещене на сцената и предозиране с псувни. За съжаление нищо не ме разсмя, тъй като не харесвам просташки хумор.

  :

  Пълна боза, нищо смешно, цинизми и псувни. Тъп сюжет, не знам актьорите как са се съгласили да го играят това.

  :

  Пиесата е много добра, а постановката и актьрското представяне сравнително добро. С ненатрапчивата си игра и интелигентно представяне на скромния, но сложен образ на свещеника се открояваше Кирил Бояджиев. Урумов и Сърчаджиева също се представят добре защото по-малко преиграваха.

  :

  Аз очаквах хумор от типа на „Рейс“, но постановката се оказа доста цинична. На моменти беше доста смешно, но в други се чувствах неудобно.

  Бих я оценила с 5/10, макар и актьорите да бяха много добри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медиите за "Лъжци по неволя"