Вихрушка

от Йерун ван ден Берх
Превод Нина Сиракова
Постановка Александра Петрова
Сценография Десислава Банкова
Фотограф Темелко Темелков
Участват Димитър Баненкин, Росица Александрова, Рада Кайрякова, Боян Арсов
Място Камерна зала "Методи Андонов"
Продължителност 1:15
Антракт Не
Цена на билетите 14 лв.

Описание

Необходимо ли е да се оглеждаш в очите на човека до теб, за да разбереш кой си всъщност? Дали наистина си това, което другите виждат в теб? Трябва ли някой да те погледне, за да почувстваш, че живееш? Както е казал британският философ Джордж Бъркли, един обект наистина съществува, само ако някой е там, за да го види или усети – “Да бъдеш означава да бъдеш възприеман”.

Оказва се, че да си част от перфектното семейство изисква усилена работа, особено когато семейната идилия трябва да е убедителна не само за другите, но и за теб самия. Майка, баща, син и дъщеря се впускат в сложен танц по тънкия лед на истината и фикцията. В деня на своя 45-и рожден ден майката още вярва във вечната младост, бащата крие голяма тайна, а децата воюват за свободата сами да решават съдбата си. Семейното тържество се завихря – обезоръжаваща буря от мечти, спомени, любов, пропуснати възможности и комични ситуации. Промяната е точно под носа ни, обаче лесно отвикваме да се вглеждаме внимателно.

„Вихрушка“ е история за реалността и нейното отражение, пиеса за семейството като огледало на представите ни за това каква е нашата идентичност. За постигането на вътрешна свобода. За потребността наново да намериш дом и копнежа да принадлежиш. За нуждата рутината да бъде взривена на хиляди парченца. А когато това стане, се ражда един кратък миг, в който изграждането на „нов ред” е постижимо.

 

Александра Петрова

Йерун ван ден Берх е роден през 1966. Завършва режисура във Висшето училище по изкуствата в Амстердам. Още като студент пише театрални текстове, които поставя при първите си режисьорски опити. През 1993 основава със своя състудент, актьора и режисьор Ивар ван Юрк фондация „Оранжевият хотел“, за която написва 7 пиеси и където поставя активно до 2002. Работи в „Theater van het Oosten“ („Театър на Изтока“), „Амстeрдамска драматична компания“, „Hummelinck Stuurman“, „Amsterdamse Bos“, както и в други театрални формации и има над 30 постановки. Сред пиесите, които го привличат, адаптира и режисира са: „Дон Жуан се завръща от война“ на Фон Хорват, „Нора“ на Ибсен, „Чайка“ и „Иванов“ на Чехов, „Краят на играта“ на Бекет, „Завръщане у дома“ и „Рожден ден“ на Пинтър, „Мизантроп“ на Молиер.

От 1995 редовно изнася лекции по режисура в Амстердам и в Маастрихт.

Досега Йерун ван ден Берх има 23 пиеси, сред които: „Жената на Шопенхауер“, „Новото време“, „Моряци в автобуса“, „Полароид“, Караваджо“, „Нараняващо време“, „Шоу“, „Дракула“, „Интроспекция“.

Още за първата си пиеса „Бош Интернешънъл“ получава „Насърчителната награда за театър на Община Амстердам“ през 1993.

През 2003 „Вихрушка“ е отличена с „Наградата за драматургия на Езиковия съюз“ (съюз между Холандия и Белгия за защита и покровителство на нидерландкия език). Пиесата е преведена на немски, френски и английски език.

Номинация за Творческата награда за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“, 2018

3 коментара

  :

  Прекрасен спектакъл, невероятно актьорско присъствие. Отдавна не бях гледала комедия с такова дълбоко усезаемо светоусещане. Постановка, от която искаш да погледаш още малко.

  :

  Интересува ме дали пиесата е подходяща за деца?

  :

  Здравейте! По-скоро за пораснали деца – темите на пиесата ще са интересни и близки до юношите и възрастните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.