Бурунданга

от Жорди Галсеран
Превод Нева Мичева
Постановка Петър Денчев
Сценография Теодора Лазарова
Участват Александра Сърчаджиева, Надя Стефанова, Петър Лъджев, Пламен Великов, Тодор Близнаков
Място Камерна зала "Методи Андонов"
Продължителност 1:30
Антракт Не
Цена на билетите 10 лв.

Описание

Какво е истинското ни лице? Съществува ли нещо, което може да ни извади извън комфорта на собственото ни съществуване дотолкова, че да преобърне нашите избори? Нищо друго освен истината. Истината, че онова, което експонираме върху другите, е проекция на нашите желания, но не и на истинската ни същност. Ролите, в които влизаме, непрестанно ни помагат да просъществуваме до момента, в който се разрушат. Това разпадане открива истинското ни лице, докато открием новата си роля. Бурунданга, тайнственото вещество – серумът на истината, ще ви отведе там, където не сте очаквали. В една взривоопасна смес, където любовта не е възможна, където баски терористи отвличат невинни хора и приятелството се разпада.

Бурундангата (или скополаминът) е един от най-опасните наркотици. Тя лишава човекът от свободна воля, въпреки че той се намира в съзнание и е адекватен, но всъщност напълно губи контрол над постъпките си и се подчинява на всички въпроси и заповеди. От медицинска гледна точка бурундангата е идеалното вещество при извършване на престъпление. Невробиолозите твърдят, че напълно изключва паметта, без да засяга другите функции на мозъка и умствените способности. Тя няма мирис и вкус, а въздействието й е почти мигновенно. Бурундангата се извлича от бругмансия, която расте в Колумбия, Еквадор и Венецуела. Това е висок храст, понякога достигащ размерите на дърво, с увиснали ароматни цветове. Заради красотата му в наши дни се разпространява като декоративно растение почти в целия свят. Още в миналото индианците са употребявали скополамина в различни ритуали на общуване с предците, както и за медицински нужди. През 20 в. наркотикът се използва по време на разпити като “серум на истината”. Днес скополаминът в нищожни дози се включва като съставка в някои легални лекарства – успокоителни и лекуващи морска болест.

Burundanga_poster

 

7 коментара

  :

  Успех колеги и поздрави от Бургас.

  :

  Вчера го гледах, браво! Добра пиеса която мисля ще има публика, прекрасна млада смяна на Сатирата!Успех!

  :

  Може би най-доброто представление в момента в Сатирата! Успех!

  :

  За пръв път от 37 години влязох отново в Камерна зала на Сатирата….заслужаваше си!

  :

  Отдавна не бях гледала постановка, която да ми хареса на сто процента и която с чиста съвест да препоръчам горещо…

  :

  Учуден съм на предните коментари, толкова категорични! За дължината си от почти 2ч. постно, неубедително, на моменти тромаво, далеч от традиционно силните комедии на Сатирата, дори Жанет не може да спаси тази еднодневка.

  :

  Представлението е много свежо. Ще се радвам на повече подобни заглавия в Сатиричния.